Radnički i Sloven opet u meču „na jedu loptu“, ovaj put trijumf crno-belih

Košarkaši Radničkog i Slovena iz Rume odigrali su još jedan susret u kojem je, kao i u onom iz marta prošle godine, pobednika od poraženog razdvojio jedan posed lopte. Ovaj put slavio je kovinski sastav (formalani gost na parketu hale Osnovne škole „Đura Jakšić“) rezultatom 64:62, a rečenicu trenera Cvetkovića, posle još jednog od „prikolice“ rezultatskih „rolerkostera“, verovatno da je (u prvom licu) izustio i neko među publikom na tribini: „Ja ću da se šlogiram od ovoga.“

Pitanje pobednika definitivno je raspleteno uz poslednji zvuk sirene na utakmici. Na nešto više od dve sekunde pre kraja Jakov Samardžić je iznudio dva slobodnja bacanja pošto je fauliran odmah po uručenju lopte u polje Radničkog. Plej crno-belih je promašio oba, a nakon drugog u borbi za posed u buketu igrača lopta je završila u autu (ispod koša), uz prethodni kontakt o ruku jednog od igrača Slovena, a u trenutku kada je „iscureo“ četrdeseti minut.

Kada je Vujković na 94 sekunde pre kraja pogodio oba penala za osam viška tima iz našeg grada (60:52) činilo se da je Radnički najzad „prelomio“ susret u svoju korist s obzirom da je bio u naletu i seriji od 11 vezanih poena i „zaključan“ koš skoro tri minuta.

Međutim, nije bilo tako. Komanda „merače pritiska – odloži“, čekala je još neko vreme na izvršenje.

Sloven je na 54 sekunde pre kraja prepolovio prednost Radničkog nakon poena Jovičića sa penala (61:57), a ista razlika bila je i šest sekundi pre kraja (64:60) kada je Cvetković zatražio tajm, posle kojeg su „domaći“ pogodili dvojku (64:62, preko Stajšića), pa faulirali Samardžića na dve sekunde pre kraja, uz epilog opisan u drugom pasusu.

Prva četvrtina donela je, možda, i rekordno mali broj poena u poslednjih nekoliko sezona, barem kada su utakmice Radničkog u pitanju – svega (zbirno) 22, a naš tim imao je vođstvo od 13:9.

Drugi period igre otvorio je Mujković trojkom, prvom za Radnički iz tek drugog timskog pokušaja za 16:9. Nakon toga je Bogdanović pretrčao (posle defanzivnog skoka) sve na terenu i položio za devet viška, da bi posle odličnog „pika“ Grujevića i Lakićevića plej Cvetkovićevog tima pogodio za, ispostavilo se, najveću prednost koju je Radnički imao na utakmici – 20:9 (12. minut).

Sloven je potom uzvratio serijom 11:4 za 24:20, da bi poslednjih šest poena do poluvremena postigao Radnički (Papić, Solomun i Lakićević), pa je semafor ponovo beležio dvocifrenu marginu 30:20.

Radnički je do poluvremena imao sedam igrača koji su se upisali u strelce, a najefikasniji među njima bili su Bogdanović, Papić i Lakićević svi po 6 poena(prvopomenutom je to uspelo uz maksimalnu realizaciju šuta za dva poena 3od3, dok su druga dvojica uputila po pet šuteva više – 3od8).

Trojka Jovičića i dve Ilića (broj 16) kada je oba puta „pukla“ odbrana Radničkog, primakle su Sloven na tri poena zaostatka (32:29),  a do kraja četvrtine tim iz Rume je bio taj koji je imao vođstvo (najveće tokom susreta) – 45:40.

Prvi poeni u poslednjoj četvrtini imali su potpis Solomuna koji je ubacio trojku sa desnih „45“ uz zvuk sirene za kraj napada dok je Pušonjić posle ofanzivnog skoka ubacio prve poene iz igre za 45:45. Nakon toga su uzvratili Rumljani, pa je samafor ponovo beležio plus pet na njihovom „tasu“ posle trojke Uroša Stupara i dvojke Miloša Kozine (52:47).

Potom je bio red Radničkog da uzvrati seriju. Tri dvojke (Samardžić, Bogdanović i Solomun) vratile su prednost Radničkom (53:52), koju crno-beli tim nije ispuštao do kraja susreta. Tri viška Radnički je imao nakon, možda, i najlepše akcije u kojoj je cela petorka iz jednog kontakta s loptom istu slala s levog u desni čošak terena, da bi „šlag na torti“, nakon što je odbrana Slovena bila dobro izmešana, bilo dodavanje Grujevića za lagano polaganje Vujkovića (55:52).

Onda je aplauze na otvorenoj sceni izmamio Jakov Samardžić kada je „rasparao“ odbranu „domaćih“ po levih „45“ i položio pod faulom za 58:52. Nakon toga je Vujković realizovao oba penala, a onda je usledio već opisani rasplet susreta.

RADNIČKI: Samardžić 6 poena(1p 2-5, 2p 2-5, 3p 0-1, 1as, 3 skoka, 3 osvojene lopte), Papić 8 (0-0, 4-10, 0-2, 2 skoka), Bogdanović 14p (2-5, 7-9, 0-4, 2as, 10 skokova (8+2), 1 blokada), Vujković 7 poena (3-4, 2-6, 0-2, 6sk), Grujević 4p (2-2, 1-5, 0-0, 5as, 8sk, 1bl), Mujković 3 (0-0, 0-1, 1-1, 4sk), Lakićević 6p (0-0, 3-10, 0-0, 2as, 1sk), Pušonjić 4p (2-3, 1-3, 0-0, 4sk, 1bl), Solomun 14p (3-4, 3-5, 1-2, 2akoka).

Radnički posle tri kola ima dve pobede i poraz, kao i Sloven i Topola, a ispred njih je jedino vodeći Proleter sa maksimalnih 3-0.

U sledećem kolu kovinski sastav putuje u Apatin na megdan Dunavu.

error: Content is protected !!